Gelsted Gymnastik- og Idrætsforening

Badminton gennem de sidste 25 år
1984 – 2009
 
Når man sidder og bladrer i gamle protokoller, referater, udvalgsberetninger og årsberetninger bliver man både fanget, betaget og glad. Mange erindringer og oplevelser dukker frem igen og venskaber, sportspræstationer, lederpræstationer kommer frem i nutidens klare lys.
Hvis udvalget ved sæsonstarten 1983/84 (Ingelise Thinggaard, Bent Hensen, Bente Pedersen og Lisbeth Enevoldsen) var blevet bedt om at spå 25 år frem i tiden, ville de have grinet og sagt, at det var umuligt at se så langt ind i fremtiden. Det var jo uendelig lang tid.

Når man så kikker 25 år tilbage i tiden, føles alting som var det i går, det skete. Og der er sket utrolig meget ”i går”.

 Afdelingen

I sæsonen 1983/84 var der registreret 102 medlemmer i vores badmintonafdleing, heraf 40 børn. Disse tal steg stødt gennem 80’erne og nåede sit højeste i sæsonen 1992/93, hvor 172 medlemmer var registreret, heraf 69 børn. I 90’erne faldt tilslutningen til badminton dramatisk, især i ungdomsårgangene og nåede sit lavpunkt i år 2000, hvor der kun var registreret 109 medlemmer, heraf 31 børn.
I dag er afdelingens udfordring at konkurrere med den fagre nye verdens moderne faciliteter og de 100-vis af tilbud, der tilbydes især vores ungdom. Ved sæsonstarten 2008/09 var der registreret 130 medlemmer, heraf 30 børn.

I begyndelsen af 80’erne var der ikke så stor fokus på at deltage i holdturneringer. Vi havde typisk 2 eller 3 hold tilmeldt i ungdomsrækkerne. Det hed dengang mikro, mini, puslinge og junior. I dag hedder det U9, U11, U13 og U15. Vi havde også et enkelt seniorhold med i C-rækken. Herudover var der et eller to motionisthold med. Det ændrede sig med tiden og især på senior/veteransiden har vi mange hold med. I de sidste år har vi haft 3-4 ungdomshold og 8-10 senior/veteranhold med i holdturneringerne.

Arrangementerne

Et af de store, tilbageværende arrangementer, som afdelingen arrangerede dengang, var Begynderstævnet for ungdomsspillere. Det startede i 1982 og blev arrangeret hvert år de følgende 10 år. Det var i alle årene et tilløbsstykke for nye og uøvede ungdomsspillere fra hele Ejby kommune, der satte hinanden stævne i Gelsted-Hallen. I sæsonen 1991/92 var hele 110 børn tilmeldt stævnet, hvilket gjorde det svært at afholde det på én dag. I samme sæson var der tilmeldt 128 børn til et andet årligt tilbagevendende stævne, kommunemesterskaberne, som derfor blev afholdt over 2 dage. Det var gode tider, som skulle vise sig at blive starten på en større rutchetur nedad rent medlemsmæssigt i de kommende år.
 
I sæsonen 2000/2001 fejrede vi 10 års jubilæum med venskabsklubben Stevnstrup, der ligger lidt vest for Randers. I begyndelsen besøgte vi dem og de os hver sæson, men det blev for meget, så de senere år skiftedes vi til at afholde arrangementet en gang om året. Vi mødtes lørdag middag og var sammen om diverse aktiviteter og selvfølgelig en masse badminton indtil søndag eftermiddag. Dette arrangement kunne samle helt op til 100 børn og ledere/trænere, der hyggede sig helt fantastisk sammen en hel weekend.
 
 

Samarbejdet FGH

I begyndelsen af 90’erne tog John Jørgensen, daværende halbestyrer i Gelsted-Hallen og stor badminton entusiast, initiativ til et samarbejde mellem seniorafdelingerne i FHIF og GG&IF. Der var ikke for mange senior-spillere og når de nu alligevel spillede i samme hal, kunne de lige så godt spille på samme tid. Det blev den spæde start til tankerne om et mere organiseret samarbejde om badminton i Gelsted-Hallen.

Samme år introduceres også ”sommerbadminton”, muligheden for at spille badminton en gang om ugen i april og maj måned. I første omgang kun for seniorafdelingen. I dag spilles sommerbadminton både i ungdoms- og seniorafdelingen helt frem til skolernes sommerferie i juni måned.
 
I foråret 1994, helt nøjagtigt den 7. April, havde GG&IF indkaldt badmintonafdelingerne i FHIF og HTUG til et ideudvekslingsmøde om mulighederne for at etablere et samtrænings- og holdfællesskab mellem de 3 afdelingers ungdomsafdelinger. Vi spillede jo alligevel i samme hal, men på forskellige tidspunkter.
Der var mange børn, men spredningen i alder og niveau gjorde, at de enkelte afdelinger havde svært ved at opfylde de krav, som børnene stillede til deres trænere.
Ved samtrænings- og holdfællesskabsideen var det muligt at sammensætte børnehold, så de passede sammen både niveaumæssigt og aldersmæssigt. Ideen blev positivt modtaget af alle og fællesnavnet blev til FGH, der står for de 3 foreninger FHIF, GG&IF og HTUG. Samarbejdet fik oven i købet sit eget logo.
 
Vores logo i dag (F = Fjeldsted/Harndrup Idrætsforening, G = Gelsted Gymnastik og Idrætsforening, H = Husby/Tanderup Ungdoms og Gymnastikforening, E = Ejby Idrætsklub). Vores navn i badmintonkredse er FGH Fyn.
 
Det blev så stor en succes, at EBIK’s badmintonafdeling 2 år senere gerne ville være med i samarbejdet og dermed var FGH accepteret som en fælles badmintonsammenslutning i Ejby-Hallerne. Og FGH blev hurtigt kendt både på Fyn og uden for Fyn. For det første blev vi en af de største badmintonafdelinger på Fyn og samtidig deltog vi i holdkampe og stævner i et omfang, som ikke mange før os havde gjort. Og sidst, men ikke mindst kom der til at stå FGH på flere mesterskabspokaler i de følgende år.
 
Ved etableringen af FGH var det nødvendigt at ”ryste alle spillere” sammen. Man kom fra forskellige klubber og spillede på forskellige tidspunkter, og nu skulle man til at spille sammen. Derfor arrangerede vi en såkaldt ungdomsweekend, hvor ledere og trænere inviterede alle børnene til hygge og badminton fra fredag til lørdag i Gelsted-Hallen, selvfølgelig med overnatning. Det har vi holdt fast i lige siden. Èn af de oplevelser, vi har haft en sådan weekend er besøget af den professionelle kinesiske badmintonspiller Dai Xiao Yan, der en fredag aften tryllebandt alle i Gelsted-Hallen med sin fantastiske historie om et helt liv på en badminton kostskole i Kina. Sidste gang, i september 2008, havde vi besøg af en dansk europamester i U15 herresingle.
 

Efter etableringen af FGH har badminton i den gamle Ejby kommune været med helt fremme og hele tiden forsøgt at reklamere for sine aktiviteter. Derfor var vi også en af de første klubber på fyn, der lavede sin egen hjemmeside, hvor man hver uge kunne/kan læse om de aktiviter, der foregår i klubben. Vi har også fået vores egen klubsang, kaldet ”FGH sangen”, hvor tekst og musik er forfattet af to FGH’ere, Lars Koch Hansen og Jacob Christiansen. Den kan høres på vores hjemmeside. 

Resultaterne

Igennem de senste 25 år har mange spillere fra GG&IF, senere FGH, præsteret flotte resultater for sin klub og for sig selv. I 1994 blev Otto Lerche-Jørgensen vores første Fynsmester inden for Fyns Badminton Kreds. Det var i minipuslinge herresinge. Sæsonen efter vandt puslinge B Fynsmesterskabet for hold både i DGI og i FBKr regi og sluttede af med at vinde regionsmesterskaberne, der svarer til at blive landsmester i B-rækken.

 
Dobbelte Fynsmestre og regionsmestre: fra venstre:
Connie Jensen, Thomas Pedersen, Michael Sørensen, Lene Sundahl, Sebastian Fejrup, Otto Lerche-Jørgensen.
 
Senere har FGH overtaget spillerne og så kom der endnu flere resultater til klubben.

Vi kan selvfølgelig ikke nævne alle de flotte resultater, der er præsteret gennem tiderne, men her er nogle få:

1998 Eva Andersen, Fynsmester i A-rækken for U13 spillere,
Senior serie 5 Fynsmester i FBKr, senior serie 3 nr. 2.
2002 Nanna Iversen og Kamilla Vigsø spiller sig i mester-rækken som dee første i FGH
2003 Bent Sørensen, landsmester i herresingle, A-rækken 45+ Senior serie 3 Fynsmestre i FBKr
Mia Madsen, Fynsmester i damesingle B-rækken U19
Linda Jensen og Kamilla Vigsø Fynsmester i damedouble A-rækken U19
Nanna Iversen, Fynsmester i damesingle A-rækken U19
2004 Senior serie 3, Fynsmester i FBKr.

Personerne

Mange personer har deltaget i det store arbejde, det er at drive en badmintonafdeling, enten som leder eller som træner. De fleste hjælper nogle få år, mens andre bliver ved i mange år i håbet om hele tiden at kunne gøre foreningslivet attraktivt og et værdigt og sundt alternativ til de mange tilbud, vi møder hver eneste dag.

 

En af disse personer var gennem 80’erne Lisbeth Enevoldsen. Som leder og træner osede hun af energi gjorde et stort stykke arbejde helt frem til 1990, hvor hun lod sig vælge til DGI og var formand for DGI Odenses badmintonafdeling i mange år, inden hun de seneste år er ”vendt tilbage” til FGH og deltager stadig aktivt som leder og spiller.
 

 

Fremhæves skal også Ulla Iversen, der var med til etableringen af samarbejdet i FGH og som i mange år har været børnenes første møde med foreningen og badminton. Som leder, træner og ”reservemor” for de allermindste har hun gennem mere end 10 år været en central person i vores badmintonverden.
 

 Nævnes skal også Gelsted-Hallens mangeårige bestyrer John Jørgensen, der såede mange, mange frø i vores forening helt frem til hans alt for tidlige død i sommeren 2000. John var træner og leder, men ville helst arbejde uden for rampelyset. Han var med til at skabe ideerne og var med til at føre dem ud i livet, men uden selv at stå frem som frontfigur. Johns farvel var til stor sorg for alle badmintonspillere i FGH og han vil altid være savnet.

 Sidst skal også nævnes Bent Sørensen, ildsjæl, træner, leder og aktivt spillende. Bent har siden begyndelsen af 90’erne været en af de gennemgående kræfter i badmintonafdelingen og er stadig aktiv. Hans energi og hjælpsomhed har glædet mange gennem tiderne og han er til tider blevet kaldt ”Mr. FGH”. At andre havde set hans engagement blev bevist i år 2000, hvor han blev udnævnt til årets leder i DGI Odense og senere samme år udnævnt til årets Sognekonge i Gelsted. 

FGH Fyns ledere anno 2007: fra venstre: Frank Iversen, Ulla Iversen, Anne Madsen, Lisbeth Enevoldsen, Karsten Knudsen, Lone Prisak, Lars Jensen, Kamilla Vigsø, Thomas Rasmussen, Bent Sørensen, Jeanette Madsen, Bjarne Jensen og Jeppe V. Madsen
 
Skrevet af Bent Sørensen
Gelsted, den 22/11 2008
 
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk